Projekt Västerbotniabanan syftar till att utveckla en fossilfri transportkorridor mellan Norge, Sverige och Finland för bättre kapacitet, tillgänglighet och restider. Målet är att stödja regional utveckling, grön omställning och ökad livskvalitet.
Utmaningar inkluderar demografiska förändringar, kompetensbrist och bristfällig infrastruktur. Västerbotniabanan är en viktig länk i det nordiska transportsystemet men är underutnyttjad och inte elektrifierad.
Sveriges NATO-inträde och det förändrade geopolitiska läget ökar banans betydelse. Försvaret och företag i regionen behöver robust infrastruktur för att minska transportkostnader och miljöpåverkan.
Västerbotniabanan är avgörande för att driva utveckling och tillväxt i regionen. Den förbättrar tillgänglighet och intermodala möjligheter, vilket gör stråket attraktivt för både näringsliv och allmänhet. Järnvägen bidrar till ekonomisk tillväxt genom att skapa fler arbetstillfällen och främja näringslivsutveckling. Förbättrade transportmöjligheter främjar mobilitet, vilket dessutom stärker regionens konkurrenskraft och livskvalitet.
"Skogsägare i Norrlands inland är beroende av effektiv logistik för att transportera råvara från skog till kustindustri. Elektrifiering av Västerbotniabanan Hällnäs - Lycksele - Storuman är avgörande för en fossilfri framtid.”
Lars Nolander - Avdelningschef Logistik, SCA
“En järnvägsförbindelse mellan södra Lappland och Umeå är avgörande för lokal, regional och nordisk utveckling. Med det allvarliga omvärldsläget är det viktigare än någonsin att förbättra öst-västliga transportstråk mellan Norge, Sverige och Finland.”
Rickard Carstedt
- Regionråd, Ordförande i regionala utvecklingsnämnden
“En fungerande järnväg mellan Södra Lappland och Umeå är viktig för pendling, patienttransporter och regional utveckling. Den främjar jämlik vård och samarbete mellan Lycksele Sjukhus, NUS, Vasa, Västerbotten och Mo i Rana.”
Anna-Lena Danielsson - Regionråd Region Västerbotten, Ordförande Hälso- och sjukvårdsnämnden.
“En järnväg skulle förbättra logistiken, minska kostnader, spara tid och bidra till en hållbar miljö. Den skulle förbättra pendling, rekrytering och kompetensbevarande, vilket är avgörande för tillväxt. En snabbare väg till Atlanthamn som Mo i Rana skulle öppna nya dörrar till internationella marknader.”
Samuel Gottnersson - CEO Indexator Rotator Systems AB
2025/01/02-2028/04/28
5 012 695 SEK
Föreningen Blå Vägen
Umeå, Vännäs, Vindeln, Lycksele och Storumans kommuner
MidtSkandia, Föreningen Blå Vägen, Region Västerbotten och Europeiska Regionala Utvecklingsfonden för Övre Norrland (ERUF)
Kvarkenrådet EGTS, SCA, Norra Skog, Svea Skog, Handelskammaren, Företagarna, Trafikverket, NLC Storuman, och Hector Rail.
Andreas Blomqvist, Föreningen Blå Vägen
Projektledare
Projekt Västerbotniabanan
+46 76 161 01 33
andreas.blomqvist@lycksele.se