Föreningen Blå Vägen, i samarbete med flera kommuner och regionala aktörer, kraftsamlar för att utveckla och förbättra Västerbotniabanan. Projektet, som går under namnet "Projekt Västerbotniabanan", syftar till att skapa en fossilfri transportkorridor med ökad kapacitet och tillgänglighet, vilket kommer att gynna både gods- och persontrafik i regionen.

Det finns idag flera kritiska utmaningar längs stråket mellan Norge, Sverige och Finland, inklusive demografiska utmaningar, kompetensbrist och bristfälliga kommunikationer. För att förbättra infrastrukturen och stödja hållbar utveckling, krävs framtagandet av en idag saknad strategi som strävar efter att:

  • Öka kapaciteten och tillgängligheten för både gods- och persontrafik.
  • Minska restider och förbättra anslutningen till andra viktiga järnvägsnät. 
  • Stödja den gröna omställningen genom att skapa en fossilfri transportkorridor. 

"Det är av yttersta vikt att vi arbetar med frågan om Västerbotniabanan. En förbättrad infrastruktur är avgörande för regionens utveckling och hållbarhet" säger Roland Sjögren, ordförande Föreningen Blå Vägen. Man förväntar sig att projektet kommer att ha en positiv inverkan på flera områden: 

  • Sjukvård: Snabbare patienttransporter och effektivare personalpendling.
  • Näringsliv: Minskade transportkostnader och ökad kapacitet för gods. 
  • Allmänhet: Förbättrad arbets- och utbildningspendling samt ökad livskvalitet och säkerhet. 

Satsningen på järnvägen kommer i en tid då behovet av hållbara och effektiva transportlösningar är större än någonsin. Med Sveriges inträde i NATO och det förändrade geopolitiska läget, har betydelsen av robust infrastruktur ökat markant. Järnvägen erbjuder en pålitlig och miljövänlig transportlösning som kan minska beroendet av fossila bränslen och bidra till att uppnå klimatmålet. Dessutom är en förbättrad järnvägsinfrastruktur avgörande för att stödja den gröna omställningen. 

Projektet kommer att genomföras i samarbete med Föreningen Blå Vägens medlemskommuner: Storuman, Lycksele, Vindeln, Vännäs och Umeå, aktörer från region och näringsliv, samt internationella samarbeten med MidtSkandia och Kvarkenrådet för att främja gränsöverskridande samverkan. Projektet finansieras av Föreningen Blå Vägen samt medlemskommunerna, MidtSkandia, Region Västerbotten och Europeiska Regionala Utvecklingsfonden genom Tillväxtverket, och har en projektstart den 2 januari 2025. 

 

Om Föreningen Blå Vägen

Föreningen Blå Vägen är en ideell organisation som arbetar för att främja samarbete och utveckling längs Blå Vägen (E12), en viktig transportkorridor som sträcker sig genom Norge, Sverige och Finland. Föreningen består av fem kommuner i samverkan: Storuman, Lycksele, Vindeln, Vännäs och Umeå. Genom att fokusera på infrastruktur, regional utveckling och gränsöverskridande samarbete, strävar föreningen efter att stärka stråkets ekonomiska och sociala tillväxt. 


Kontakt:

Jennifer Bleibdrey

Kanslist, Föreningen Blå Vägen
jennifer.bleibdrey@lycksele.se
+46 76 131 12 42